Zevenblad (Aegopodium podagraria)


Dit  is een vaste plant uit de schermbloemenfamilie (Umbelliferae of Apiaceae). De plant groeit op beschaduwde plaatsen in heggen, tuinen, wegbermen en akkerranden op vochtige of bemeste grond. De plant wordt ook hanenpoot, tuinmansverdriet en heers genoemd

De stengels zijn hol en gegroefd. Zevenblad wordt 60–90 cm hoog. De plant heeft kruipende, ondergrondse uitlopers (rizomen). De plant wordt beschouwd als een onkruid, omdat de wortelstok makkelijk afbreekt en het zodoende moeilijk te verwijderen is.

Zeventallig blad van zevenblad

 

De bladeren zijn onder aan de stengel zeventallig (vandaar de naam) en hebben drie blaadjes bovenaan en twee maal twee blaadjes onderaan het blad. Hoger aan de stengel zijn de bladeren vaak vijftallig.

Zevenblad bloeit met een samengesteld scherm. De bloeitijd is van mei tot augustus. De bloemen zijn meestal wit, maar soms enigszins roze en hebben een doorsnede van 1 mm.

Zevenblad bevat vitamine C, caroteen en kalium, calcium, magnesium, kiezelzuur. Zevenblad is eetbaar, de bladeren kunnen bereid worden als spinazie. Gedroogd smaakt het naar peterselie.

Zevenblad (Aegopodium podagraria) kan je tot wanhoop drijven. Je kunt het weg blijven schoffelen, maar het verschijnt steeds opnieuw. Dat komt omdat dit plantje razendsnel nieuwe wortels aanmaakt en onder de grond gewoon weer verder groeit. Om zevenblad echt weg te krijgen, moet de plant met wortel en al worden verwijderd.

Voor het verwijderen van Zevenblad, zie bij Haagwinde.