Ambrosia (Alsemambrosia) oftewel Ambrosia artemisiifolia

 

Ambrosia is een éénjarige plant, die 20 tot 150 cm groot kan worden en afkomstig is uit Noord-Amerika. Elke ambrosiaplant produceert naar schatting 1 miljard pollen, die extreem allergeen zijn. Naar schatting 10 tot 15% van de bevolking is hier gevoelig voor, waardoor de ambrosia ook wel “de hooikoortsplant” wordt genoemd. Bovendien scheidt de plant de stof coronopiline uit, die de groei van andere planten in de omgeving van ambrosia belemmert. Ambrosia concurreert op deze manier met inheemse planten. Reden genoeg om de plant ook uit onze volkstuin te weren.

Kenmerken van de plant

De eerste kiemplantjes van Ambrosia komen in mei boven de grond.
De Ambrosia heeft dubbel geveerde bladeren die in het onderste niet bloeiende deel van de plant tegenoverstaand zijn en hogerop in het deel waar ook de bloei optreedt, verspreid langs de stengel zitten. De bladeren van de Ambrosia zijn aan de boven- en onderzijde groen.
De stengel van de Alsemambrosia is aanvankelijk groen van kleur en zacht behaard. Naarmate de plant ouder wordt, kan de stengel later verkleuren tot roodbruin. Vooral als de plant in de zon staat. In volwassen staat kan de éénjarige plant tot 150 cm hoog worden.
De bloeitijd is van half augustus tot eind oktober. De mannelijke bloeiwijzen van de Ambrosia vormen een tros die van onder naar boven toe rijpt en de mannelijke bloemetjes hebben een vrijwel kaal schaalvormig omhulsel.
Ambrosia lijkt nogal op Bijvoet. Er zijn echter een paar duidelijke verschillen:

  • De onderzijde van de bladeren van de Ambrosia zijn groen, terwijl de onderzijde van de bladeren van de Bijvoet zilverwit viltig zijn.
  • De stengels van de Ambrosia zijn behaard en groen, die van de Bijvoet vrijwel kaal en roodbruin.

Verwijderen van de plant

De meest effectieve bestrijdingsmethode van Ambrosia is het handmatig uittrekken van de planten met wortel en al. Het is belangrijk om dit te doen voordat de planten bloeien, zodat er geen pollen loskomen en de plant geen zaad kan vormen. Begin augustus is de plant meestal groot genoeg om te herkennen en bloeit dan nog niet.
Tijdens de bloei van half augustus tot eind oktober laat Ambrosia zijn stuifmeel vooral in de morgen vliegen. De middag en de avond zijn daarom de beste momenten om de plant te bestrijden. Het liefst bij regenachtig weer, omdat dat stuiven voorkomt.
Gaat het om maar één plant dan kunt u die met de vuilniszak aanpakken en de zak vervolgens binnenste buiten om de plant keren; handschoenen zijn dan niet nodig. Gaat het om meerdere planten dan is gebruik van handschoenen en een stofmasker aan te bevelen.
Als het niet gelukt is om de plant met wortel en al te verwijderen, dan kan de plant snel weer uitlopen. Probeer daarom nieuw uitgelopen planten opnieuw in zijn geheel te verwijden.De planten die u uit de grond hebt getrokken, kunnen het beste in een afgesloten plastic zak gestopt worden. Doe deze zak in de grijze container.Ambrosia is een plant waarvan alleen de zaden de winter overleven. Zaad kan ook na tientallen jaren nog ontkiemen! Het is daarom belangrijk om zaadvorming te voorkomen, of de planten met zaden en al te vernietigen.

Bronnen:

Uitgave “Voorkom hooikoorts jaarrond, trek Ambrosia uit de grond” van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) en Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
De foto’s zijn afkomstig van het fotoblad ‘Hoe herken ik Ambrosia?’ van de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (VWA).