Hier in Brabant zitten we op de zandgronden. Op vrijwel alle websites over tuinen kun je lezen dat zandgrond water slecht vast houdt. Dat klopt ook wel in het algemeen. Belangrijk is dus ook om de grond zoveel mogelijk te verrijken met organisch materiaal, zoals compost en stalmest, waardoor de grond het water beter vast kan houden.

Alleen bij extreme droogte en jonge aanplant is wat watergeven aan te bevelen. Planten zijn gewend om te reageren op de natuurlijke afwisseling van de grondwaterstand en zullen bij droogte snel reageren met de aanmaak van diepere wortels. Dat gaat wel wat ten koste van het bovengrondse deel, de planten blijven wat kleiner, de oogst ook. Maar de planten zijn ook sterker en overleven ook eerder uw afwezigheid tijdens de zomervakantie. Het komt zelfs de smaak ten goede omdat de groenten minder waterig zijn. Dus met andere woorden, de wortels moeten naar beneden groeien en niet omhoog.

Tomaten, pompoenen en aanverwante soorten hoeven niet extra besproeid te worden, ook niet als het in de kas zomers een keer 40…50 graden warm wordt. Dit zijn planten die van oorsprong uit warme gebieden komen, ze reageren erg snel op droogte met de aanmaak van lange wortels.

Tomaten zijn zelfs erg gevoelig voor water op de groene delen. Teveel vocht geeft schimmel met het afsterven van hele planten tot gevolg. Verwijder daarom de onderste bladeren die op de grond hangen, ze geven een vochtig microklimaat aan de voet van de plant.

 

 

Mocht je tomaten toch water willen geven, dan kun je bijvoorbeeld een kunststof frisdrankfles nemen. Verwijder de bodem en de dop. Zet deze ondersteboven helemaal in de grond. Giet de fles vol met water, het sijpelt er aan de onderkant bij de wortels weer uit zonder de planten zelf nat te maken. Een kunststof plant pot werkt ook.

Sproeien met de tuinslang is overdag in de volle zon af te raden vanwege de snelle verdamping van de kleine waterdruppeltjes.
Geef ’s avonds water dan heeft het ’s nachts de tijd om in te trekken. Zorg wel dat de grond ook overal weer goed kan opdrogen anders komen die slakken weer tevoorschijn!

Op zandgrond lijkt het soms alsof de grond waterafstotend is geworden. Het water trekt er niet in en vlak onder de grond is het nog droog. Dit effect treed op als het al een tijdje droog is en verdwijnt vanzelf zodra de grond weer wordt bevochtigd. Even kort met de sproeier erover heeft geen zin, beter is het om maar af en toe, gedurende langere tijd water te geven, maar bij ons op de tuin mag maar maximaal een half uur gesproeid worden!

Het is dus niet toegestaan je hele tuin urenlang te sproeien. Veel zuiniger is het om met de gieter die planten water te geven die het echt nodig hebben

 

Verder zijn er maar een beperkt aantal kranen, waar we het met zijn allen mee moeten doen!

Ruzie zoeken om water heeft geen zin, iedereen heeft evenveel rechten!

Het water staat aan van 10 – 11 uur en van 19 tot 21 uur. Dit alleen onder voorbehoud dat er een vrijwilliger is die het water aan kan/komt zetten. Geen vrijwilliger, geen water! Dus op zon en feestdagen is er geen water!

Het opvangen van regenwater in tonnen en vaten wordt dus van iedereen verwacht, dit mede ook om de water rekening onder controle te houden en dan zit je nooit zonder water.

Legionella

De legionellabacterie groeit in water met een temperatuur tussen de 20 en 50 graden Celsius. Als het water in hele kleine druppeltjes (nevel) in de lucht komt, kan iemand de bacterie inademen en besmet raken. Van nature komt de bacterie voor in grond en in water.

Hoe raken mensen besmet met legionella?

Als mensen kleine druppeltjes water met de legionellabacterie inademen, komt de legionellabacterie in de longen terecht. Daar kan de bacterie klachten veroorzaken. Een patiënt draagt de legionellabacterie niet over naar andere mensen.

Zijn er ook risico’s verbonden aan het gebruik van een Tuinslang.

Bij het gebruik van een tuinslang is het risico over het algemeen klein als u de slang aansluit op de koudwaterkraan.
Zelden zal de temperatuur in een dergelijk systeem langere tijd boven de 25 °C zijn en blijven.
Echter als een flexibele tuinslang lang in de volle zon ligt of hangt kan hij flink opwarmen. Bij langdurige stilstand kunnen er onder invloed van de relatief hoge temperatuur legionellabacteriën ontwikkelen. Daarom is het in de zomerperiode handig om een tuinslang – die niet dagelijks wordt gebruikt – eerst te spoelen. Hiervoor hangt u de slang zonder sproeistuk in een gieter of in een met water gevulde emmer en laat het water gedurende 5 minuten stromen. Dit water kunt u zonder problemen gebruiken voor de planten. Voor zover dat mogelijk is, kunt u natuurlijk ook na elk gebruik de tuinslang leeg laten lopen zodat er geen stilstaand water achterblijft waarin de legionellabacterie zich kan ontwikkelen.

In een ingegraven tuinslang is een dergelijke opwarming van het water vrijwel onmogelijk en is er geen risico.
Ook plantenspuiten moeten na elk gebruik geleegd worden.