Haagwinde (ook wel pispotjes genoemd) overgroeit in korte tijd je tuin.


Haagwinde, Convolvulus sepium L., hoort tot de Windefamilie. Deze familie kenmerkt zich o.a. doordat de stengels van een aantal plantensoorten uit deze familie windend zijn, dit wil zeggen dat ze zich om andere planten heen draaien en zo omhoog kunnen klimmen. Haagwinde kan op die manier tot 3 m hoogte klimmen

 

Haagwinde is een echte zomerbloeier (juni-herfst). Het is een ruigteplant die je aantreft op matig vochtige, voedselrijke en omgewoelde grond. Je vindt hem algemeen in rietland, aan de rand van moerasbossen, in akkers, plantsoenen en tuinen

Deze wilde plant overwintert met ondergrondse wortels en kan in korte tijd lange scheuten maken die zelfs heesters kunnen verstikken. Op tijd ingrijpen is dus aan te raden.

Hoe kan je de haagwinde het beste bestrijden

De opvallende witte wortels kunnen heel lang worden en groeien ondergronds overal dwars doorheen. De beste tijd om het te bestrijden is het voorjaar en de vroege zomer als de jonge scheuten weer opkomen uit de wortels.

Milieuvriendelijke bestrijding van wortelonkruiden zoals Haagwinde en Zevenblad

De beste manier is om het betreffende stuk tuin in zijn geheel leeg te maken. De sierplanten die je wilt sparen zet je tijdelijk in een ander deel van je tuin. Maar pas op, zorg dat de kluiten van de planten die je wilt hergebruiken vrij zijn van onkruidwortels anders heeft al het werk geen zin.

  • Lukt het niet om de kluit wortelvrij te krijgen gooi ze dan maar liever weg.
  • Het lege tuindeel ga je nu stukje voor stukje helemaal doorspitten met een Engelse riek (met 4 platte tanden).
  • Vis ieder stukje witte wortel uit de tuin en kijk ook onder randen en de aangrenzende verharding. Ook daar groeit het vaak ongemerkt onder de bestrating.
  • Laat het tuindeel een aantal weken tot een maand braak liggen. Waar de haagwinde weer opkomt ga je de wortels weer opzoeken die je de eerste keer gemist hebt. Haal echt ieder stukje wortel weg want het kleinste stukje loopt weer uit.
  • Vaak komt haagwinde of zevenblad ongemerkt je tuin binnen gewandeld onder een haag door of bij de aangrenzende tuin vandaan. Heb je net je tuin schoon en laten de buren het vrolijk groeien dan schiet het niet echt op.
  • Wat je dan kan doen is het plaatsen van Rootcontrol (een stevige kunststof folie) hierdoor kunnen wortels niet ongemerkt je tuin ingroeien.
  • Groeit de haag winde al hoog in de heesters of je haag, trek het dan zo snel mogelijk weg. Voorkom zo dat er bloem en zaad inkomt anders ben je de wortels straks kwijt maar komen er elders weer nieuwe zaailingen op.
  • Kokend water over de plant gieten is vooral op bestrating of in grindverharding een prima manier, maar ook dit moet je steeds herhalen.